top of page
  • PK Borac

PUSTITE TRENERE DA TRENIRAJU VAŠU DJECU

Trenerov posao je da vašem djetetu ponudi konstruktivnu analizu njegovog plivanja. Roditeljska uloga je podrška, podsticaj i prepoznavanje dječijeg interesovanja i napora, ali kada roditelji pokušavaju da budu treneri svome djetetu, dijete tada dobija pogrešne informacije što dovodi da zbunjivanja.


Česta, pozitivna komunikacija između plivača, roditelja i trenera podsticaće snažan odnos i time osigurati najbolji ukupni rezultat i opšti uspjeh plivača.

S druge strane, trener u tom slučaju ne uspijeva da uspostavi odgovarajućI odnos sa plivačem koji je do tada imao. Veoma je važno da roditelj nikada ni u kojem slučaju ne omalovažava trenera pred djetetom, jer to šteti međusobnim odnosima i srozava autoritet trenera, ali i obratno. Zato je veoma važna kvalitetna komunikacija sa trenerom, ali dragi roditelji ne zaboravite: trenerski posao treba ostaviti trenerima!


Česta, pozitivna komunikacija između plivača, roditelja i trenera podsticaće snažan odnos i time osigurati najbolji ukupni rezultat i opšti uspjeh plivača. Pored toga, važno je imati na umu da ne poredimo svoju djecu sa ostalima, posebno istog uzrasta. Sva se djeca razvijaju individualno u fizičkom, emotivnom i psiho-socijalnom smislu. Normalno je očekivati da će progresija biti spora u određenom vremenu, dok će isto tako uz postepenu progresiju doći i napredak. Bilo kako bilo, uloga roditelja je da da maksimalnu podršku svome djetetu, sa nastojanjima da dijete uvijek zadrži visok nivo entuzijazma.


Postavljanje ciljeva i podrška

Takmičarska strana plivanja je veoma važna u razvoju sportiste i sportskog plivanja, no u mlađim kategorijama je najvažnije učešće i trud. Učešće i savladavanje bolje tehnike uz trud su dvije veoma bitne komponente u savladavanju postavljenih ciljeva mlađih plivača.

U mlađem uzrastu naravno da nije toliko važno da li će vaše dijete biti sljedeći plivač državne reprezentacije i osvojiti zlato na svjetskom takmičenju. Najvažnije je da dijete uživa u tome što radi.


Lični rekordi su važni

Podstaknite svoje dijete da bilježi svoje rezultate svaki put kada otpliva trku. To će mu skrenuti pažnju od konkurencije. Praćenje ličnih rekorda prebacuje fokus na sopstveno napredovanje u plivanju, a skreće pažnju sa pobjeda i poraza. Nekada će vaše dijete na takmičenju zauzeti na primjer 10.mjesto, ali ako je oborilo lični rekord, dijete će biti presrećno.


Tokom višegodišnjeg takmičarskog iskustva, fokus mora biti na što efektivnijem plivanju, vježbanju starta, okreta, udaraca nogama pod vodom nakon odgurivanja, otklanjanju grešaka u plivanju i postavljanju tijela u što propulzivniji položaj (propulzija-sila koja gura ka naprijed).


A napredak će zagarantovano doći ako na svim pomenutim elementima posvećeno budu radili i trener i plivač.


U narednoj objavi: Vodič kroz sistem treninga.


400 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page