top of page
Dunja.jpg

Postani Borac

Izaberi najbolji program za sebe i postani Borac.

Plivačka škola

U plivačku školu idu djeca koji već znaju plivati. U plivačkoj školi koja traje (zavisno od uzrasta) 24 mjeseca ili za malo stariju djecu i manje, do 12 mjeseci. Cilj plivačke škole da se djeca nauče 4 plivačke tehnike, a to su delfin, leđno, prsno i kraul. Da nauče o osnovnim pravilima plivanja, okreti, skokovi sa startnog bloka i sl. 

Nakon uspješno realizovane plivačke škole, polaznici prelaze u takmičarsku grupu. Ukoliko polaznik ne želi da se takmiči, može odabrati grupu za korektivno plivanje ili rekreaciju.

 

 

 

TAKMIČARSKO PLIVANJE

KATEGORIJE: Mlađi pioniri (djevojčice do 10 godina, dječaci do 12), pioniri (djevojčice 11-12, dječaci do 13-14), kadeti (djevojčice 13-14, dječaci 15-16), omladinci (djevojčice 15-16, dječaci 17-18) i seniori (plivacice 17+, plivaci 19+)

 

 

Mlađi pioniri i pioniri

Koncept rada baziran je najviše na mješovitom plivanju. Usavršavanje delfin, leđne, prsne i tehnike kraula. Oko 80% treninga radi se na aeorobnim potencijalima što podrazumijeva dugačko plivanje, kraće dionice na niskim intezitetima sa malim pauzama, vrlo malo treninga na visokim intezitetima. Brzina se radi takođe vrlo malo.

 

 

 

 

Kadeti

Ova kategorija već može da pliva na nešto većim intezitetima i da se malo više posveti rad na individualnoj tehnici, ona tehnika plivanja koja plivaču/ici najbolje ide. Još uvijek ne smije da bude usmjerenje kao jednoj tehnici, jer rana specijalizacija za taj uzrast nikada nije dala dobar rezultat. 

 

 

 

 

 

Omladinci i seniori

Čim plivači/ica pređe u omladinsku kategoriju može da se fokusira na onu tehniku koja mu/joj najbolje ide. Ova kategorija može da radi razne intervalne treninge, sa visokim i niskim intezitetima. Sprinteri plivaju manje ako gledamo obime, dok srednje i dugoprugaši plivaju i preko 15km dnevno u dva treninga.

 

 

 

 

Masters plivanje

Masters plivanje se odnosi na uzrast 25 godina i stariji. Masters podrazumijeva takmičenje po kategorijama 25-29, 30-34, 35-39, 40-44 itd. Postoji Svjetsko prvenstvo u ovoj kategoriji. Naš klub je začetnik masters plivanja i organizator smo prvog masters takmičenje u BiH. Trenutno brojimo oko 30 masters plivača.

 

 

 

 

Rekreativno/korektivno plivanje

Ova grupa se ne takmiči. U ovoj grupi su djeca i odrasli koji su tu isključivo tu najčešće zbog zdravlja. Plivanje je sport u kojem nema povreda, razvija sve jedan mišić na tijelu. Obzirom da se plivač nalazi u horizontalnom položaju i samim uticajem boravka na vodi, tijelo nije izloženo velikim pritiscima na zglobove i kičmu. Plivanje troši mnogo kalorija i izgrađuje vretenaste mišiće i vrlo kratkom periodu dovodi tijelo do tražene linije. Skoro svi deformiteti kičme (skolioza, kifoza, lordoza) se nakon redovnog i pravilnog plivanja dovode u red, posebno kod djece.

bottom of page