top of page
  • PK Borac

ŠTO STARIJI, TO BOLJI

Od kada je sportski direktor Plivačkog kluba Borac Željko Panić 2018. godine pokrenuo program "Plivanje za sve", ovaj vid plivanja u Banjaluci postaje iz godine u godinu sve popularniji.



Zamišljen kao rekreacija za starije program "Plivanje za sve" ubrzo je prerastao u nešto sasvim drugo.

Osmišljen kao rekreativno plivanje za odrasle ovaj program je već naredne godine postao mnogo više od rekreacije kada je PK Borac u okviru Mladost kupa organizovao prvo zvanično masters takmičenje u BiH.


Pored Borčevih učestvovali su maters plivači PK 22 april, PK Olymp iz Banjaluke, a ovo je bio ubjedljivo najatraktivniji dio Mladost kupa. Masteraši iz navedenih klubova su jedine tri organizovane grupe ove kategorije plivača u BiH i čine ih mahom roditelji plivača ali i bivši sportisti, a ove godine zabilježili su i svoja prva međunarodna takmičenja na mitinzima u Srbiji i Hrvatskoj.


Najstariji plivač koji je učestvovao na drugom masters takmičenju u okviru Mladost kupa bio je osamdesetogodišnji Kamenko Kašiković iz PK 22. april, koji je već duže vrijeme redovan gost na Gradskom olimpijskom bazenu. Trenutno najstariji aktivni član među masters plivačima je Milan Ćulum iz PK Borac, koji ove godine proslavlja 70. rođendan.


Pored ova tri banjalučka kluba postoji i nekolicina zainteresovanih, uglavnom roditelja plivača, u Plivačkom klubu Bosna iz Sarajeva za koju se nadamo da će prerasti u novu masters gupu i tako podgrijati atmosferu na takmičenjima, ali i nezaboravnim druženjima koja slijede nakon svakog mitinga.


FINA (Svjetska plivačka federacija) posebnu pažnju poklanja masters pokretu, te iz godinu u godinu odvaja sve veća sredstva za pomoć u organizaciji masters svjetskih prvenstava. Iskreno se nadamo da će i na našim prostorima još više zaživjeti masters kategorija, a sve u cilju privlačenja što većeg broja građana da se bave najzdravijim sportom, plivanjem.


Možda na mladima svijet ostaje, ali stariji su još tu 😀

396 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page