top of page
Mladost_kup_baner_900x300_1-100.jpg

Mladost kup - Branko Mićin 2024

Preuzmite propozicije

Rezultati online: https://live.swimrankings.net/41165/

PRENOS UŽIVO: https://www.youtube.com/watch?v=_ESlGxP91fs

BRANKO MIĆIN

 

Branko Mićin počeo je da se bavi sportskim aktivnostima još u Bečeju 1950. godine, prvo kao član gimnastičarskog kluba, a zatim jedriličarstvom kao član aero kluba (od čega ima 40 sati naleta).

 

Od 1952. godine počinje aktivno da se bavi plivanjem i vaterpolom u plivačkom klubu iz Bečeja, dok 1953. godine  završava plivačku školu za trenera u Zrenjaninu.   Dolaskom 1955. godine u Banja Luku nastavlja sa sportskim aktivnostima i bavljenjem gimnastikom u Sportskom društvu Partizan. (Sokolski dom).

 

U ljeto 1958. godine na inicijativu banjalučkih studenata osnivaju prvi plivački – vaterpolo klub u Banjaluci, gdje je Branko bio takmičar ali i prvi trener kluba.  

 

Sve do 1961. godine Branko sa nekolicinom entuzijasta se snalazio na sve moguće načine da održi plivački i vaterpolo sport u našem gradu, trenirajući u rijekama Vrbas i Vrbanja.  

 

Izgradnjom otvorenog bazena1961. godine na prostoru Incela, plivači i vaterpolisti dobijaju daleko bolje uslove za rad.   Branko je bio glavni trener u Plivačkom klubu Borac – Incel Banja Luka, do 2002. godine, dok je od 2003. godine pa sve do kraja 2019. godine vodio Plivački klub Mladost Banja Luka.  

 

Branko Mićin naučio je na desetine hiljada djece i odraslih plivati, čime je postao i najprepoznatljiviji trener u regionu.   Plivački klub Mladost Banja Luka u julu 2020. godine  potpisao je ugovor o pripajanju sa Plivačkim klubom “Borac” Banja Luka, čime se  porodica Mićin vratila u svoj matični klub.

 

Upravni odbor Plivačkog kluba Borac je odlučio da, u znak zahvalnosti i poštovanja prema Branku Mićinu,  Međunarodni plivački miting Mladost kup nosi Brankovo ime i postane memorijalni Mladost kup - Branko Mićin.  

 

Branko Mićin preminuo je 21.09.2020. godine u Banjoj Luci u 83. godini života.

bottom of page