top of page
Dunja.jpg

Plivački klub Borac

Današnji Plivački klub ’’Borac’’ Banja Luka osnovan je 31.07.1958. godine u Banjoj Luci pod imenom PVK “Mladost”. U samom početku osnivanja klub je pored plivanja imao sekcije vaterpola i skokova u vodu. Ovaj klub je jedan od najstarijih plivačkih klubova u Republici Srpskoj, ali i u Bosni i Hercegovini.

Osnivači kluba bili su:

Predsjednik kluba Dr. Dragan Tošić, Potpredsjednik Dr. Fuštar, članovi upravnog tijela Enver Hadžidedić, Husnija Kuduzović, Sarač, Đorđe Galanos i Dražen Jović. Za sekretara kluba imenovan je Vojnović. Od samog dana osnivanja rad i proces razvijanja kluba pratio je i g. Branko Mićin koji se takmičio za klub, a poslije i vodio klub na mjestu trenera te time doprinosio razvoju plivačkog sporta u Banjoj Luci.

U periodu 1957 – 1959 trenažni proces odvijao se u rijeci Vrbas ispod tvđave Kastel.

Od 1959 do 1961. godine treninzi su se održavali na tzv. Vojnom bazenu (na prostoru današnjeg akva parka).

Od 1961. godine PVK “Mladost” mijenja naziv u PVK ’’Celuloza’’ kada klub dobija nove uslove za treniranje na tada novoizgrađenom otvorenom olimpijskom bazenu u kruguа fabrike Incel (na prostoru današnjeg Gradskog olimpijskog bazena).

Davne 1970. godine klub mijenja naziv i postaje PVK ’’Incel’’, dok 1987. godine po prvi put plivanje i vaterpolo se razdvajaju i klub se od tada zove samo Plivački klub ’’Incel’’ Banja Luka, čije ime nosi do 1996. godine, kada klub dobija naziv Borac, tačnije Plivački klub ’’Borac – Incel ’’ Banja Luka.

2000. godine Plivački klub ’’Borac – Incel’’ dobija svog prvog olimpijca, a to je Željko Panić, učesnik OI u Sidneju 2000. godine.

Početkom 2019. godine Željko Panić, nakon uspješno završenog projekta osnivanja Plivačkog kluba Olymp u Banjaluci, organizacije i realizacije njegovih najznačajnijih uspjeha u periodu 2002 do kraja 2018. godine, a ispred čijih boja je uzeo učešće na još jednim Olimpijskim igrama (Atina 2004), ponovo oživljava Borac – Incel, te nakon provedenih pravnih procedura ime mijenja u Borac i to ime Klub nosi i danas, u punom nazivu Plivački klub ’’Borac’’ Banja Luka.

Od 23. jula 2020. godine – Plivački klub ’’Mladost’’ Banja Luka na čelu sa Predsjednikom g. Sašom Mićin i svim svojim članovima pristupaju Plivačkom klubu ’’Borac’’ Banja Luka nakon čega Borac postaje jedan od najboljih plivačkih klubova u BiH, sa oko 200 svojih članova.

UPRAVNI ODBOR

Nebojša Macanović – Predsjednik
Željko Panić – Sportski direktor
Dragana Rađan – član UO
Nikola Radovanović – član UO
Saša Trivić – član UO
Mara Vujasinović – sekretar

 

NADZORNI ODBOR

Ivana Jungić – Predsjednik
Tanja Mihajlović – član NO
Branka Matić – član NO

bottom of page