top of page
  • PK Borac

ISHRANA PLIVAČA

Nastavljamo seriju tekstova iz Priručnika za roditelje, našeg sportskog direktora Željka Panića, kratkim savjetima o ishrani plivača početnika.

Dijete treba jesti najmanje dva sata prije treninga i tri do četiri sata prije takmičenja i zadržati izbor hrane u ovom trenutku sa malo masnoća.

Kvalitetna ishrana povećava nivo energije, što dovodi do više aktivnog sudjelovanja u treningu. Pomaže u razvoju jačanja kostiju, što umanjuje mogućnost preloma. Pomaže u oporavku oštećenog mišićnog tkiva, omogućava tijelu da se oporavi od teže fizičke aktivnosti i omogućava brži rast.


Loša prehrana smanjuje koncentraciju kroz smanjenje nivoa energije, a uzrokuje slabo razvijanje mišića i kostiju te može dovesti do nedostatka željeza i smanjiti plivačku izdržljivosti i snagu.


Dijete treba jesti najmanje dva sata prije treninga i tri do četiri sata prije takmičenja i zadržati izbor hrane u ovom trenutku sa malo masnoća. Dijete treba da pije puno vode. Sportisti vegeterijanci imaju veci rizik od nedostatka željeza i trebali bi kontrolisati krvnu sliku i feritin test bar jednom godišnje.


Dijetalna prehrana čiji je cilj mršavljenje i promovisanje programa brzog mršavljenja imaju tendenciju da se neunošenjem dovoljne količine energije kod aktivnih osoba i sportista povećava rizik od umora, ali i povećava rizik od ozljeda zbog pada imuniteta. Plivači koji žele trenirati jače treninge i smanje masti ili težinu, trebali bi tražiti savjet od sportskih nutricionista ili doktora sportske medicine.


Tekućine i hidratacije

Hidratacija ima značajan uticaj na sportske performanse.

Posljedice dehidratacije: smanjenje koncentracije, smanjenja kapaciteta izdržljivosti, porast umora, glavobolja, sporiji oporavak.


Plivači treba da:


Piju tekućinu prije početka treninga ili takmičenja i u pauzama treninga ili na takmičenjima između dvije trke, a tokom dana da uzimaju male količine vode.


Povećaju unos tekućine u toplim i vlažnim uslovima.


Zamijene svaki izgubljeni kilogram tjelesne težine tokom vježbanja sa 1.5 litara tekućine, koja sadrţi 4-8% ugljenih hidrata, za vrijeme aktivnosti koja traje duže od 1 sata.

442 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page