top of page
  • PK Borac

DOBRO DOŠLI U SVIJET PLIVANJA!

Updated: Mar 31, 2022

U nekoliko narednih objava donosimo najvažnije dijelove Priručnika za roditelje, čiji je autor naš sportski direktor Željko Panić, dvostruki učesnik Olimpijskih igara i svojevremeno među 10 najboljih freestyle plivača u exYU.


Plivanje je inspirativan, izazovan i spektakularan sport. Poput hodanja, skakanja ili verbalne komunikacije, kao što smo napomenuli, plivanje je srž ljudske vještine.

Želimo prije svega svim roditeljima približiti ljepotu ovog sporta, a ujedno da u najkraćim crtama objasnimo koji je pravi put za razvoj Vašeg djeteta kroz sistem treninga u plivanju.

Kao što znamo, plivanje je jako bitna vještina u životu. Ako ništa drugo, kao dobar plivač možete spasiti svoj život u odrađenim situacijama, ali isto tako i tuđi.


Plivanje je i totalno druga dimenzija u odnosu na onu u kojoj se čovjek svakodnevno nalazi. Za razliku od drugih sportova, baviti se plivanjem je posebno dobro zbog samog zdravlja. Plivanjem se razvija svaki mišić na tijelu, nema opterećenja na kičmeni stub, isto tako ni na zglobove, a tokom treninga ili rekreacije plivanjem, luči se mnogo više hormona sreće - endorfina. U mnogim istraživanjima je dokazano da i kardio-vaskularni sistem mnogo bolje funkcioniše u horizontalnom položaju, nego u vertikalnom, u kojem se čovjek svakodnevno nalazi.


Plivanje je inspirativan, izazovan i spektakularan sport. Poput hodanja, skakanja ili verbalne komunikacije, kao što smo napomenuli, plivanje je srž ljudske vještine. Takmičenjem u plivanju postiže se mnogo više od samih rezultata. Svaki plivač/ica se socijalizuje kroz putovanja, druženja, treniranja i takmičenja. Ali što je jos važnije, mladi takmičari kroz pobjede i poraze počinju da se nose sa situacijama koje će ih čekati u životu kroz razne poslove, ali i različite životne situacije, i uspone i padove.


Da li će vaše dijete ići na to da “osvoji zlato” ili plivati zbog rekreacije, dobrim programom treninga biće svrsishodno bilo koje rješenje. Jedna od osnovnih ideja našeg obraćanja je upravo edukacija roditelja i veoma važna činjenica da se od djece ne smiju praviti „‟šampioni‟ . U nastavku ćemo Vam pokazati da čak i plivači poput Majkla Felpsa (najboljeg plivača svih vremena) u kategoriji pionira nije bio plasiran ni među 30 najboljih plivača tog uzrasta u SAD.


Želimo Vam sreću i puno zadovoljstvo u našem svijetu plivanja!


U narednoj objavi: Vaša uloga kao roditelja plivača.

187 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page